Loading…


Project Description

Project: A21 house Building investor: A21 studio Location: No 2/10 Nguyen Huy Luong, Ward 14, Binh Thanh district, HCMC, Vietnam Architecture designer:A21 studio Total land area: 40m2 Material: Brick, wood, concrete, steel, green

Stringio %2817%29
Stringio %2819%29
Stringio %2818%29
Country scale
Hc
Stringio %2817%29
Tmb
Stringio %282%29
Stringio %289%29
Stringio %2811%29
Stringio %2814%29

Building Details


Private house+office

New building project

40 m²

2,5

1

1

40 m²

100 m²

100 m²

100 m²

There is not any design tool which is used. The designer draws by hands. The building complies with national building code for semi-detached house.

USD 230

2012

2012

Project Team


A21 studio

http://www.a21studio.com.vn/

A21 studio

A21 studio

A21 studio

http://www.a21studio.com.vn/

A21 studio

A21 studio

A21 studio

Climate Analysis


Ho Chi Minh is considered as tropical monsoon climate featuring wet and dry seasons. The wet season is between May-November while dry season is between December to April. Average annual solar radiation is about 140 Kcal/cm2/yr Sun hour is about 160-270hour/month Average temperature is 27°C Min temperature is about 25.7°C (Dec-Jan) Max temperature is about 28.8°C (April) Annual reprecription is 1,949mm Avearge number of rainy days is about 159 days/year Average RH is 79.5% Prevailing winds include seasonal SWS winds from the Indian Ocean and seasonal NNE winds from the East Sea. SSE trade winds occurs between March-May.

1
2

Design Approach


The building is located in a high density area, the architect utilizes the neighbor buildings' wall, recycled wood and tiles to build the house for saving investment budget with several passive strategies as follows: 1 - Technical roof and insulated roof 2- Use the neighbor house's exterior wall as internal wall 3 - Recycled material for floor/wall cover 4 - Recycled wood/Steel 5 - Natural ventilation (Stack ventilation) 6- Daylighting (through void and non-closed floor structure), reduce direct sunlight but use the indirected sunlight

The house locates in a high density area. Surrounding buildings play as shading system of the buildings. The main entrance faced to the south and small vallery, which could get prevailing wind during rainy season

Project: A21 house Building investor: A21 studio Location: No 2/10 Nguyen Huy Luong, Ward 14, Binh Thanh district, HCMC, Vietnam Architecture designer:A21 studio Total land area: 40m2 Material: Brick, wood, concrete, steel, green The building was applied with several passive strategies to save energy as well as save investment budget
.jpg?1469951741
Tt

Document


Special Feature


Daylighting (through void and non-closed floor structure), reduce direct sunlight but use the indirected sunlight

Installed by tenants as usual

Non-closed floor is not only a floor area but also create stack ventilation and natural lighting

Recycled tiles are used on walls, floorsin the bathrooms Recycled wood, steel was used for some interior stuffs such as table, desk, cabinet Exterior wall was used as interior wall of the house Generally, Material and recycled material were applied flexibility in this house. Kitchet chimney is not installed. Stack ventilation is used for exhausted heat in kitchen

Recycled tiles are used on walls, floorsin the bathrooms Recycled wood, steel was used for some interior stuffs such as table, desk, cabinet Exterior wall was used as interior wall of the house Generally, Material and recycled material were applied flexibility in this house. Kitchet chimney is not installed. Stack ventilation is used for exhausted heat in kitchen

The façade design make the house similar to the other neighbor buildings, but the interior design is unique. The neighbor exterior walls are utilized as interior wall The tree is planted inside to create shades from the inside void but also create friendly environmental view

Building Material


RCC frame structure and steel frame (mixed)

As usual

Neighbor house's exterior wall as internal wall

Only doors and window in the main facade

Recycled wood/ unclosed floor to improve stack ventilation and daylighting

Wood and recycled tiles in bathroom

Technical roof and insulated roof /ventilated roof

None

Energy systems


LEDs and CFLs. However, very few lights are found in the house

No exterior lighting

No ceiling fans

No air-conditioning

No lift

Energy efficiency appliances are used including fridges, washing machines (inverter system), televisions, LEDs and CFLs. However, very few lights are found in the house There is not any air conditiong found in the building

None

Lessons Learned


A21 house is their experiment to solve the relationship between people and nature in a small space, which is more popular in the city The designer does not care much about renewable energy but friendly environment architecture, renewable or local material are key points in their design generally.

(Users are also the architects of the house)

None