Loading…


Project Description

The Centre of Hope in Tiruchirappalli is a mixed use facility housing a public dispensary, a community hall, a large dining hall, vocational training classrooms, an orphanage and a small old age home. The hot/humid conditions inform many of the decisions made with regards to the plan arrangement and choice of materials and finishes. Cost was also a huge constraint (at Rs.500/sft). All the main living areas were oriented north-south. Restrooms and deep verandahs were located along the western edge of the building. The region has very good quality bricks and a sophisticated tradition of brick masonry construction. Using the available skills most of the building roofs were made using brick vaults covered with broken ceramic. This roofing system serves as a good insulator and helps reduce costs substantially.

Centre of hope
Country
City
Hope5
Hope4
Hope6
Neighborhood
Hope7
Hope9
Hope8

Building Details


Community Hall + Vocational Training + Dispensary + Orphanage

New building project / public facility

4047 m²

2

2780 m²

2200 m²

2200 m²

USD 230000

USD 83

2005

2005

Project Team


Hundredhands

www.hundredhands.com

Joseph Louis & Co. (Er. M. Manimaran)

Design Cell (Sridhar)

Bijoy Ramachandran

Partner, Hundredhands

Sunitha Kondur

Partner, Hundredhands

Sreedevi Gopinathan

Project Architect

Nayantara Karnik

Project Architect

Er. S. Rajendran Construction Coordination

Climate Analysis


Tiruchirapalli (Trichy) has a warm temperate climate with dry winters and hot summers. Over the course of a year, the temperature typically varies from 21°C to 38°C and is rarely below 19°C or above 40°C. The warm season lasts from March 23 to July 15 with an average daily high temperature above 36°C. The hottest day of the year is May 15, with an average high of 38°C and low of 27°C. The relative humidity typically ranges from 37% (comfortable) to 96% (very humid) over the course of the year, rarely dropping below 28% (dry) and reaching as high as 100% (very humid). (Source: https://weatherspark.com)

Daily high and low temperature temperature c
Relative humidity percent pct
Fraction of time spent in various temperature bands percent pct
Probability of precipitation at some point in the day percent pct

Design Approach


This mixed use facility has a set of public functions (open access for the community) - dispensary, vocational training and community hall & dining and a set of private functions (restricted access) - the orphanage and the old age home. The two program groups are cliustered around two courtyards. Using a linear plan form (reflecting the spans possible using a segmental brick vault) all the main living areas are completely cross-ventilated with opening along the north and south walls - catching the prevailing breezes from the South west and north east. Stacked onto the western edges of these linear forms are restrooms and deep verandahs.The vaults serve as another shield from the heat given that they are in brick and covered with ceramic (broken china).

The site is in a sparsely populated area and is relatively flat with no existing vegetation. All public uses within have direct access from the road. The water tank at the south east corner serves as a marker when seen from this access road.

This mixed use facility has a set of public functions (open access for the community) - dispensary, vocational training and community hall & dining and a set of private functions (restricted access) - the orphanage and the old age home. The two program groups are cliustered around two courtyards. Using a linear plan form (reflecting the spans possible using a segmental brick vault) all the main living areas are completely cross-ventilated with opening along the north and south walls - catching the prevailing breezes from the South west and north east. Stacked onto the western edges of these linear forms are restrooms and deep verandahs.The vaults serve as another shield from the heat given that they are in brick and covered with ceramic (broken china).

Document


Special Feature


Timber screens (using waste teak wood from one of our other projects) help shade the windows and facades.

There is no air-conditioning in the building. Passive strategies include: deep, recessed opening shaded by timber screens, slender plan forms helping cross ventilation, appropriately located back of house areas (restrooms, stores) and verandahs to shield from the western sun and brick used in the roofing (in vaults) covered with broken china (ceramic) serving as an insulator against the heat.

Use of recycled material (using waste teak wood from one of our other projects for timber screens), locally available materials (cudappah, attangudi tiles, brick), jungle wood door/window joinery

Building Material


Load bearing except the community hall & dining (RCC framed)

Strip foundation using size stone masonry for the load bearing portions and isolated footings for the RCC framed portions.

Brick masonry

Local jungle wood (painted)

Black Cuddapah stone, Attangudi tiles, ceramic tiles, Terracotta tiles

Plaster & paint, exterior terrazzo

Brick vaults with China mosaic & RCC slabs with terracotta tiles

Energy systems


CFLs & Tube lights (couldn't afford LEDs in 2005!)

Tube lights (couldn't afford LEDs in 2005!)

We used ceiling fans but not sure of the efficiency.

No

No

Lessons Learned


The biggest challenge with facilities like this which don not usually have the resources for regular maintenance is that they quickly fall into a state of disrepair. All painted surfaces are not in good shape and the building isnt cared for. The other challenge here was that due to some local regulation the community hall did not get approvals from the authorities and much of the public areas in the building currently lie unused.

The orphanage is running and we get feedback annually regarding programs that continue to run in the facility.