Loading…


Project Description

The Lotus Apartment (chung cu Hoa Sen) for mid-income people is located at the central of District 11 Ho Chi Minh City, adjacent to Dam Sen Cultural Park. Having the total ground area of 3,082.3m2 and covered area of 1,244.4 m2 (built area ratio of 39%), it was designed by DP consulting firm and completed by 2014. The 18-storey building has 255 units, underground parking, convenient grocery store, childcare, community room and swimming pool on the ground floor. With rectangular shape enlongated through East and West direction, the building allows for most of the units facing to South or North to avoid the excessive heat gains from the sun while enjoys cool breezes from nearby Dam Sen Culture Park's lake.

Lotus 1
1
2
Ex
3

Building Details


Apartment building

New building project

3,082.3 m²

18

A - 2BHK

n.a.

B - 2BHK

n.

63.43 m²

B1 - 2BHK

n.a.

64.07 m²

B2 - 2BHK

n.a.

64.03 m²

C - 3BHK

n.a.

94.52 m²

n.a. m²

100 m²

n.a. m²

n.a.

USD n.a.

2014

n.a.

Project Team


Saigon Trading Group (SATRA)

COFICO

n.a.

DP Consulting Co.

Climate Analysis


Ho Chi Minh is considered as tropical monsoon climate featuring wet and dry seasons. The wet season is between May-November while dry season is between December to April. Average annual solar radiation is about 140 Kcal/cm2/yr Sun hour is about 160-270hour/month Average temperature is 27°C Min temperature is about 25.7°C (Dec-Jan) Max temperature is about 28.8°C (April) Annual reprecription is 1,949mm Avearge number of rainy days is about 159 days/year Average RH is 79.5% Prevailing winds include seasonal SWS winds from the Indian Ocean and seasonal NNE winds from the East Sea. SSE trade winds occurs between March-May.

Temp
Rain

Design Approach


As a residential infill project and located in the high-density urban area of District 11 of Ho Chi Minh city, the building was constrained with the limited green space on the ground level. The green space, however, including partly vegetated roof, shading devices and planters helps to reduce to ambience temperature. Moreover, light color exterior walls significantly reflects solar radiation and therefore reduces heat island effects.

With a simply rectangular shape and narrow depth, the building's geometry is very suitable for applying natural ventilation. Moreover, the buidling is oriented in such a way that most of its units are faced to either North or South, minimizing excessive heat gains from the East and the West.
Plan

Document


Special Feature


Narrow rectangular shape is optimal for maximizing daylighting

Narrow rectangular shape and the single central corridor are optimal for natural ventilation High thermal resistance AAC blocks to reduce the heat gains through conduction (The use of these blocks is due to requirements from the Circular of regulations on the use of non-baked building materials in construction 09/2012/TT-BXD of Vietnam Ministry of Construction) Louver screens and loggias as shading devices

Building Material


20mm cement mortar with light color paints 200mm thickness autoclaved aerated concrete (AAC) blocks for light weight and high thermal resistance 20mm Cement mortar.

Loggia

n.a.

- Light color ceramic tile - 2cm min thickness cement mortar - 5cm THK concrete - 50mm insulation - Reinforced concrete slab

Energy systems


No candescent lightbub was used but more energy efficient lightting fixtures such as T8, T5, compact flourescent or LED lamps were used.

fluorescent

n.a.

n.a.

A/C systems, , refrigerators, washing mechines are all energy efficient type under widely common Vietnam Energy Efficiency Standards and Labelling system.

solar energy

Lessons Learned


To reduce the cost for the project, only single-pane glazed window type was used. This window type is not good enough for reducing the outdoor noise level of the traffic and activities of the neighbour.

Smell from the garbage collection rooms directly affects residents of the units whose entrance doors is right in front of them. Elevator waiting time is also a big concern for the residents especially during peak hours (e.g. early morning and end of working time).

The maintenance fee is reasonable and the maintenance fund is governed by the the building management committee elected by the residents.
8