Loading…


Project Description

The 'Ranaviru Gammanaya' or loosely translated as 'Village for War heroes' in Ipalogama, Anuradhapura district is a social housing project. The site is located in the “dry” zone of north-central Sri Lanka. The Master Plan and Design of individual houses and other facility buildings such as Pre-School, Shopping Complex, Gymnasium, Bank etc. Built by the Ministry of Defence in cooperation with the Bank of Ceylon, is a housing scheme for military families, the project consists of 1620 housing units. The theme of the project was to build community through an emphasis on architecture, a highly efficient road network along with green alleys among the houses, the housing scheme is provided with necessary infrastructure facility to promote social sustenance in the scheme. Special emphasis was given to thermal comfort in the setting, through the zoning of activities and landscaping. The strategic approach to settlement planning and housing unit design, in consideration of microclimatic impacts is an exemplary feature of the project.

Social housing 2
Ipologama housing
Ipologama copy
20090427 01
Ippologama copy

Building Details


Social Housing

New building project

8,093,713 m²

1

C - 3BHK

75 m²

B - 2 BHK

75 m²

A - 3 BHK

80 m²

80 m²

67 m²

67 m²

EURO 1,151,400

EURO

2007

2007

Project Team


Rukshan Widyalankara (Pvt.) Ltd

www.rwpl.net

Sri Lanka Army

Rukshan Widyalankara (Pvt.) Ltd

Archt. Rukshan Widyalankara

Rukshan Widyalankara (Pvt.) Ltd . (RWPL) is a Firm of Chartered Architects, Consulting Engineers, & Quantity Surveyors, and are Professionals in specialized disciplines, covering all facets of Design, Construction, and Project Management. RWPL is qualified to handle projects of any complexity, and has a wide and years of experience in different types of buildings, and related infrastructure facilities. The Practice has provided valuable studies and research; together with comprehensive advice on project related matters and complete design co-ordination, throughout the duration of contract.

Prof. Rohinton Emmanuel

Prof. Rohinton Emmanuel

Climate Analysis


Bioclimatic recommendations based on Anuradhapura’s typical climate - Since temperatures and relative humidities are high, dehumidification is also necessary. This will involve the use of energy: no passive dehumidification technology exist at present.

Ipologama

Design Approach


Master Plan and Design of individual houses and other facility buildings such as Pre-School, Shopping Complex, Gymnasium, Bank etc. Built by the Ministry of Defense in cooperation with the Bank of Ceylon, is a housing scheme for military families, the project consist of 1620 housing units. The theme of the project was to build community through emphasis on architecture, a highly efficient road network along with green alleys among the houses, the housing scheme is provided with necessary infrastructure facility to promote social sustenance in the scheme. Special emphasis was given to thermal comfort in the setting, through the zoning of activities and landscaping. Thermal studies in this regard was conducted by the University of Moratuwa, this enabled the design team to come up with the most suitable layout for the scheme. The architecture is rather a mix of modern techniques and contemporary methods, to create energy efficient structures with increase lighting and ventilation. The use of local materials further promotes sustainable development.

The layout of the housing project was decided with the landscape design. The tree position was decided and designed at the very beginning to avoid heat gain to the building. At the same time planting position and series of plants and trees were positioned. shows that substantial improvement in thermal comfort is developed by manipulating the settlement geometry and by carefully controlling individual dwelling design. At the settlement-level, street orientation plays an important part. Other streets that are not thus oriented could benefit from the promotion of street level tree planting. Moderate sized evergreens will be sufficient for this purpose.
Site

Document


Special Feature


The preferred orientation of the housing unit is to orient the Main entrance facing South and the rear space to the north. Hence, these openings are toward north and south to avoid the direct sun. Different site positioning was designed considering shading from other buildings.

The site is selected by considering the soil condition and the availability of the ground water. And also, the village was built the only single story buildings lesser amount of structural concerns. However, the thermal comfort and the cost were the main concerns while building this village.

The project is a large scale settlement on its own. Thus, the designers had the opportunity to generate its own microclimate characteristics in the approach to settlement design. Street orientation, staggered house layouts, surface cover and vegetation were strategies adopted for climate sensitive outdoors and homes.

The project focuses on local material for economy.

Green surface cover is a prominent consideration. A tree on each plot and street trees for shade is important.

Building Material


The low-cost construction utilises load bearing masonry structures to support the roof.

Random rubble strip foundations with RCC plinth beams

Houses are constructed of 225mm thick brick walls, plastered both sides (outside rough plastered and light coloured inside lime plastered and white coloured);

5mm thick, single glazed windows on wood frames.

75mm mass concrete floor finished with cement floating finished smooth.

Light colours on walls attempt to increase the albedo level of the development.

Terracotta tile roof on timber frame with sloping ceiling. Insulation is essential consideration adopted.

Energy systems


Interior lighting use CFLs

Exterior lighting is minimal and use CFLs. Street lighting independent of the individual houses use low energy lamps.

Ceiling fans were provided at the users discretion in consideration of the low-cost approach.

n/a

n/a

n/a

Although PVs were an initial design consideration, cost and payback period at the time of implementation, caused the decision to be shelved.

Lessons Learned


This is the first housing programme for resettlement following several years of conflict. Large scale projects of this nature were not undertaken subsequently, thus, the next step of this housing program was designed by considering the cost, therefore, the quality of the second generation houses were poor.