Loading…


Project Description

Sri Lanka German Training Institute(SLGTI) is a vocational training institute aimed for a capacity of 600 Students located in Ponnagar, Kilinochchi in Northern province of Sri Lanka. SLGTI consists of Construction Technology, Automotive & Agriculture Machinery,Food Technology, Mechatronics and Mechanical departments. Apart from the Vocational buildings the premises consists of three hostel buildings for students , Single bedroom and two bedroom quarters for married staff and a dormitory building for visiting staff.

Sgti
Germantraining iinstitute kilinochchi sri lanka
Slgti
6low
1low
5low
Slgti

Building Details


Institutional + Residential complex

New building project

60,000 m²

1

1BHK

1

45 m²

2BHK

2

72 m²

8B - HOSTEL - HK

9

374 m²

842 m²

752 m²

752 m²

EURO 4.1 million / 153,200 for residential

EURO 412

2016

2016

Project Team


Chinthaka Wickramage Associates

http://www.chinthakawickramage.com/

Tudawe Brothers

Eng. Keerthi Ratnayake

Archt. Nileeka Senarath

Archt. Chinthaka Wickramage

Archt. Chinthaka Wickramage, obtained his Bachelor of Science honours degree in Built Environment from the Faculty of Architecture, University of Moratuwa. He completed post graduate studies in London, obtaining his Masters from the Bartlett School of Graduate Studies, University College London (UCL), University of London. After returning to Sri Lanka and working in the leading Architectural Firm Design Group Five (DG5) for several years, he set up Chinthaka Wickramage Associates in Association with Archt. Nileeka Senerath. Philosophy: If one chooses to encapsulate our work one feature stands out: a free thinking yet functional conception of how buildings can work both inside and out. Though mindful of the traditions that have shaped Sri Lankan Architecture, we never allow them to become unbending rules, inhibiting our freedom to design or the comfort of those that will occupy that building. A keen awareness of light and colour, an in-depth knowledge of materials and surfaces, and a sharp sense of spatial proportion provide us with the requisite tools to realize our unique vision of architecture. In an urban environment, where costs often override aesthetics, shape, light and colour work seamlessly together to maximize space. In a rural setting, a vista or a breeze will be optimized against a lush garden or a private courtyard. We share an exciting vision of how architecture not only is, but how it can be, an environment for working and living with an eye to the past but both feet firmly planted in the future.

CQS. Sunanda Gnanasiri Quantity Surveyor

Climate Analysis


The climatic conditions of Kilinochchi District are dry, humid and tropical. The average annual rainfall in this region is 1325 mm and 75 % of the rainfall is received during the period from September to December by the North-East monsoon periodical wind. The remain period other than aforesaid time of the year, is dry and warm. Because, of the warm temperature occurs from June to August, this period is considered as dry season. The monthly average temperature range is 25 to 30 deg.C.

Sri lanka germantraining iinstitute

Design Approach


The whole complex is planned in a way to minimise running costs, minimal use of artificial energy ,generation of solar energy and rainwater harvesting. The local terrain, the climatic constrains of the area ,soil conditions and capacity for maintenance in the province,and the budget contributed to the single story, exposed brick , power trovelled concrete simple building style.

Considering the warm weather and harsh sun light which prevails nearly 9 months of the year the buildings were constructed out of brick to slow down heat penetration through walls to interior and Sandwich panel roof sheets were used to cut down direct sunlight and thermal radiation through roof. 2.1m roof eaves and concrete canopies were introduced to cut down glare and the rain which comes over three months of the year, in high level of intensity. Openings of the buildings are positioned to encourage cross ventilation.
Binder1 page 1

Document


Special Feature


Designed for natural light and ventilation. 2.1m roof eaves and concrete canopies were introduced to cut down glare and the rain which comes over three months of the year. Roof eaves and verandahs create shade.

Rain water from roofs are directed through a drain system to a man made resourvoir in the site to be used for landscaping and for fire enxtiguishing purposes

Thermal mass, Insulated roofs, light colours creating high albedo in single storey, low impact building approach, encourage passive cooling. Openings of the buildings are positioned to encourage cross ventilation . The buildings are positioned so that the openings are facing in a north-south direction to cut down direct sunlight. A grill work is introduced above lintel level of all buildings to facilitate cross breeze in order to cut down the heat in the interiors. The single pitch roof has enabled to create high-ceiling spaces which further cut down the heat at body level. Roof angle is maintained at a 7 degree which is considered an optimum angle for solar panels which will be installed on roofs to generate electricity.

Choice of local material

Man made reservoirs for the main strategy to modify the microclimate of an otherwise very dry area

Building Material


RCC frame structure with load bearing exposed brick.

RCC individual footings with random rubble strip foundations.

Load bearing exposed brick in more public buildings. While the residential units use plastered and painted walls. White colour walls increase albedo. This factor together with verandahs and eaves that shade the walls, enabling improved thermal comfort in the interior spaces.

Door and windows are aluminium framed glazed sashes, with aluminium frames. The glazing used is 5mm clear float glass.

75mm mass concrete floor slabs with power trowelled finish

Finishes kept to light or natural colours.

Sandwich panel roof sheets were used to cut down direct sunlight and thermal radiation through the roof.

Energy systems


CFLs no controls

CFLs no controls

Ceiling fans are the main elements adopted to augment the naturally ventilated space.

n/a

n/a

no controls are used in systems. This is mainly due to the units being residential, thus individual control allowed.

The whole complex is planned in a way to minimise running costs, minimal use of artificial energy, generation of solar energy and rainwater harvesting. There will be a solar power generating plan in the site which may produce enough energy to run the building system. Additional energy will be used to run the hostels attached to this vocational training center.
9low
2016 06 10 b01 pv system %282%29
2016 06 10 b01 pv system %281%29

Lessons Learned


The building design team was a collaboration of both Sri Lankans and Germans. Therefore, the design team enjoyed a lot by sharing their knowledge and experience. The team welcomed the challenge of design and construction in harsh environment like Kilinochchi.

The building is yet to be handed over to people and students are yet to be recruited to this training institute.